דיאטנית סוכרת

סוכרת היא  אחת המחלות הקטלניות אשר פוגעות במגוון איברים בגוף כגון לב, כליות, עיניים ועוד. לפי המחקרים בטיפול ושינוי תזונתי, שינוי אורח חיים והכנסת פעילות גופנית כחלק משיגרת  היום יום, ניתן לדחות את סיבוכי הסוכרת ואף למנוע את היווצרות מחלת הסוכרת וזאת כל עוד יהיה טיפול במחלה או טיפול במצב של טרום סוכרת – השלב שמופיע לפני המחלה. בסוכרת מסוג 2 יש עליה ברמות הגלוקוז בדם וחוסר יכולת של הגוף לפנות את הסוכר לתאים. לאחר ארוחה יש עלייה באופן טבעי ברמות הסוכר בדם ועקב כך עליה ברמות אינסולין המופרש מהלבלב במטרה להכניס סוכר לתאי הגוף לצורך אנרגיה לקיום. במצב של סוכרת קיימת בעיה של עודף יצור אינסולין מהלבלב  וירידה ברגישות של הגוף לאינסולין כך שהגוף פחות מגיב אליו. מצב של עליית סוכר בדם ועודף אינסולין נקרא היפראינסולינמיה.

לרוב אנשים הסובלים מהיפראינסולינמיה הינם בעלי עודף משקל, סובלים מחשק עז לאכילת מתוקים, תיאבון מוגבר ורעב שלא תמיד בשליטה. בנוסף הם סובלים מקושי בירידה במשקל ותסמיני עייפות.

למחלה זו יש קשר הדוק וישיר עם התזונה שלנו כאשר מדובר בסוכרת סוג 2. המחלה מוגדרת כמחלה כרונית שמחייבת את החולה לנהל את יומו ואת התפריט בהתאם להנחיות. על מנת להצליח בכך צריך חולה הסוכרת לרכוש הרבה ידע, להכיר פתרונות פרקטיים, לעסוק במידת האפשר בפעילות גופנית קבועה וללמוד כיצד להתנהל עם השינוי באורח החיים והתזונה אשר מותאמת לו אישית, באופן יומיומי.

בשל עליית אחוז ההשמנה בעולם התחזית לפתח סוכרת עומד על כ-40% מכלל האוכלוסיה העולמית – נתון מדאיג ביותר. השלב שלפני מחלת הסוכרת נקרא טרום סוכרת או סוכרת סמויה. בשלב זה האנשים כלל לא מודעים לכך שהם סובלים מטרום סוכרת ובסכנה לפתח סוכרת. הם עדיין לא מאובחנים ולא מרגישים שינוי בריאותי.

הבשורה הטובה היא שניתן בהחלט למנוע את התפרצות המחלה אם היא מטופלת בהקדם.

ייעוץ תזונתי המותאם אישית לחולה

מי שאובחן כחולה סוכרת או טרום סוכרת יופנה לדיאטנית סוכרת מומחית אשר תדריך אותו לגבי התזונה הנכונה לו. התזונה תותאם אישית לחולה לפי חומרת המחלה ממנה הוא סובל. כמו כן, חשוב כי התפריט יתחשב בטעמו האישי של המטופל ובצרכיו היומיומיים. תפריט מעשי הוא תפריט שהחולה מסתדר איתו ומסוגל להיות שבע ולהרגיש טוב. במקרים בהם התאימו לחולה תפריט לפי הכללים בלי להתחשב ברצונות ובטעמים שלו התוצאות היו לא מוצלחות במיוחד.

מעקב ומדידות

סוכרת היא מחלה כרונית שעשויה להיות דינמית מאוד. המשמעות שמצבו של המטופל אינו קבוע, אלא משתפר או מחמיר בתקופות זמן שונות וזאת לפי מידת ההקפדה שלו על ההנחיות הרצויות. היות שכך, חשוב מאוד לבצע מעקב רציף ושגרתי אחרי מצבו על מנת להצליח להשיג את האיזון בערכי הסוכר. לצד התאמת התפריט התזונתי המתאים תבצע דיאטנית סוכרת גם מעקב מדדים כדי לעקוב אחר מצבו של החולה.

חשיבות הפניה לדיאטנית קלינית. שיתוף פעולה והיענות לטיפול

דיאטנית יכולה להציע תפריט, להמליץ על כללים ולתת המלצות ,בנוסף ללמד איך לעשות שינויים באורח החיים בבית, בעבודה, באירועים, נסיעות ,חגים ובמטבח. היא לא יכולה לגרום למטופל ליישם את הכללים שהיא מלמדת אותו. היא לא מלווה את המטופל לביתו ולא עוקבת אחר הארוחות שלו, אבל התפקיד שלה כולל גם מעקב אחר היישום של ההמלצות שהיא נתנה למטופל וזאת בתשאול בפגישות הקבועות וכן בבדיקת מדדים. במידה והמטופל מנהל את יומו ואת התפריט שלו בהתאם להמלצות, ניתן יהיה לראות את השינוי לטובה בהדרגה במדדים השונים. במידה והמטופל לא מצליח ליישם את ההמלצות, חשוב לנסות ולחשב מסלול מחדש על מנת להגיע להתאמה עם צרכי המטופל ובמקביל להגיע לתוצאות בריאותיות רצויות.