תזונה למעי רגיז
התאמת תפריטי תזונה לסובלים מתסמונת המעי הרגיז
אנשים שלוקים בתסמונת המעי הרגיז לרוב יצטרכו לשנות את כמות הסיבים בתזונתם, כמו גם את סוגם, בהתאם לתסמינים. כאשר התסמינים כוללים שלשול יש להפחית את כמות הסיבים הבלתי מסיסים שהגוף מתקשה לעכל (לחמים מחיטה מלאה, דגנים, סובין, אגוזים וזרעים). לעומת זאת כאשר התסמינים כוללים עצירות יש להגדיל את כמות הסיבים המסיסים שמתפרקים בקלות בגוף. יש לציין ששלשולים יכולים להיגרם גם ממזונות עתירי שומן כך שרצוי יהיה להגבילם בתפריט.
שינויים נוספים שניתן לעשות
צמצום צריכת פירות וקטניות במהלך היום והפחתת המזונות שמכילים עמילנים כגון צ'יפס, קטניות, דגנים מלאים, תירס, מזונות מעובדים, פסטה יבשה וגרנולה. שינויים אלו מתאימים לסובלים מנפיחות וגזים. כדי להקל על התסמינים ניתן לנסות ולהשתמש בתכשירים הכוללים חיידקים "טובים" כגון פרוביוטיקה.
הנחיות כלליות לטיפול במעי רגיז:
- רצוי לפזר את הארוחות על פני היום ולהגביר את צריכת המים בעיקר בזמן אכילת סיבים.
- רצוי לאכול בזמנים קבועים ארוחות מסודרות.
- מומלץ לאכול לאט עם לעיסות מרובות ככל שניתן.
- רצוי לא לאכול בסמוך לשעת השינה בלילה.
- איכלו בישיבה בלבד.
- הקפידו על פעילות גופנית קבועה .
- הקפידו לא לדלג על ארוחות ולא להיות שעות מרובות ללא אוכל.
- כאשר סובלים מבעיית גזים רצוי להמעיט באכילת ירקות במיוחד מסוג ברוקולי, כרוב, כרובית, בנוסף להמעיט באכילת סלט חי, קטניות ופירות.
- כאשר סובלים מעצירות רצוי להרבות בשתיית נוזלים (בעדיפות למים). שתיית קפה ותה אינם נמנים בכמות הנוזלים היומית.
- ניתן לנסות להוסיף פרוביוטיקה , פסיליום או סיבים תזונתיים באופן הדרגתי בליווי דיאטנית.
אפשר להוסיף כניסיון מעט זרעי פשתן ליוגורט או מרק.
- רצוי להקפיד על אכילה מגוונת של ירקות ודגנים מלאים.
מעקב צמוד לשיקום המעי הרגיז
במקרים של מעי רגיז, כאשר מחזירים סיבים לתפריט יש לעשות זאת בהדרגה כדי לא לגרום להישנות או החמרה של התסמינים. כאשר מוסיפים כמות גדולה בבת אחת עלולה להיות השפעה לרעה על מערכת העיכול.
רצוי לקבל יעוץ מדיאטנית בעלת ניסיון רב במצבים של תסמונת המעי הרגיז על מנת לעזור, למנוע או לצמצם במידת האפשר את התסמינים.
המצב הפיך לרוב וזאת אם ישנה היענות רצינית לטיפול מצד המטופל לבצע שינויים באורח חיים ושינויים בתזונה. רצוי לקיים יומן רישום מזון ובמקביל לרשום את התופעות כגון: כאב בטן, שלשול, וכן על מנת לאתר את המזון המזיק ולדייק בטיפול. דיאטת אלימינציה יש לבצע אך ורק בליווי דיאטנית קלינית מוסמכת.
ייעוץ תזונתי בהתאמה אישית – השלב הראשון בדרך לתזונה נכונה
מלבד בניית תפריט מותאם אישית, בייעוץ תזונתי ניתן לקבל טיפים מועילים שיעזרו בשינוי ההרגלים ואורחות החיים. כמו כן הוא מתמקד בהקלה על התסמינים ובשיפור איכות החיים לכן חשוב שיתבצע על ידי דיאטנית מומחית בתחום שבכוחה לאתר אי סבילות למזונות שונים ולהחליט על סוג התזונה המתאימה. זאת כמובן תוך התייחסות לחשיבות של גיוון ומניעת חסרים תזונתיים והתאמה בין סוגי המזונות לבין התסמינים.
לקבלת ייעוץ אתם מוזמנים לתיאום פגישה. אני כאן עבורכם !
Your body can stand up to almost anything; It’s your mind that you have to convince (anonymous)
בניית תפריטי תזונה בהתאמה אישית
צור איתי קשר
יש לכם שאלות? לא בטוחים במשהו? מתלבטים?
צרו עימי קשר ואני אשמח לחזור אליכם ולתת מענה על כל שאלה
פרטי התקשרות
כתובת קלינקה: אריה דיסנצ׳יק 9 שיכון דן, תל אביב
טלפון: 03-6414125
דוא"ל: sigalbeltzer@gmail.com